Alapvető tudnivalók a felépítményekről

Bár a mai pick up autók belső utastere igazán kényelmes és elég helyet biztosít a benne utazók számára, mégis egy hosszabb utazás, nagyobb mennyiségű kényes anyag szállítása során szükséges lehet a fedett raktér. 

Természetesen nekünk kell eldöntenünk, hogy egy teljes felépítményt akarunk gépkocsinkra szereltetni, vagy megelégszünk a platófedél/ponyva használatával.

Mindkettőnek van előnye és hátránya is.

Döntésünket nagyban befolyásolja, hogy milyen célokra használjuk leginkább pick up modellünket. Munkavégzéshez, kiránduláshoz, speciális tevékenységekhez eltérő stílusú felépítményt vagy platófedelet válasszunk, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni autónkból.

A platófedelek használatával nem változtatunk teljes mértékben az autó funkcióján.

Egyaránt használhatjuk értékeink, valamint az időjárás viszontagságaitól való védelemre. Nem végleges megoldás, könnyedén le- és felszerelhetjük, így akár rogyásig is pakolhatjuk a kocsi platóját, a tető használata nélkül. A felszerelt dobozzal korlátokba ütközünk a szállítás során, hiszen a platódoboz magasságán túl nem rakodhatunk. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy a platófedéllel rendelkező autók üzemanyag fogyasztása kedvezőbb lesz, köszönhetően a jobb légellenállásnak. Azoknak ajánljuk, akik szeretnék megtartani az autó pick-up jellegét.

A precízen illeszkedő, az autó fényezésével megegyező árnyalatú modern felépítmények segítségével degeszre tömhetjük a kocsit úgy, hogy biztonságban lesznek értékeink. A felépítmények rendszerint üveggyapotból, acél vázzal vagy alumíniumból készülnek. A tetőmagasságok eltérőek lehetnek, a megrendelő igényeihez igazodva gyártják azokat. A jobb márkák plüss kárpitozással, LED világítással, fűtőszálas hátsó üveggel készülnek.

Alapvető egy felépítménynél, hogy zárható legyen, elengedhetetlen a vízelvezető rendszer kiépítése is, hiszen egy beázás tönkre teheti a belső burkolatokat, az autóban tárolt tárgyakat. Ha a befolyt víz nem képes kiszáradni, akár még be is penészesedhet a kocsi hátsó része. Megbízható, erős teleszkópok a nagyobb terhelhetőség érdekében kerülhetnek beépítésre.

Választható opció a mosható belső felület, melyet azoknak érdemes választani, akik sok esetben szállítanak a gépkocsiban munkavégzéshez szükséges anyagokat, koszos tárgyakat. A felépítményt célszerű hőszigeteléssel ellátni, így nagymértékben csökkenthető a kemény-tető felmelegedése. Kimondottan ajánlott azok számára az extra hőszigetelést kérni, akik élőlényeket is szállítanak majd a felépítményben.

A felépítmény készülhet fúrás nélküli felfogatással, így nem sérül a fényezés le- és felszerelés közben. Aki munkavégzés során használja az autót, annak célszerűbb lehet az ablakok nélküli változatot választani. Itt sem a fülke felől, sem pedig a hátsó ajtó felől nincs belátás. Nagyobb értékű rakományok szállításához kiváló megoldás. Ha nem elegendő a fülkével egy magasságban épített felépítmény, akkor magasított változatot is készíttethetünk. A folyamatos szellőzés biztosítása zárt fülkék esetében beépített ventilátor segítségével megoldható.

Mielőtt meghoznánk a végleges döntést, nézzünk szét a használt felépítmények között is, hátha ráakadunk egy gyöngyszemre. Azonban ebben az esetben ne csodálkozzunk, ha garancia nélküli, eltérő színű darabbal egészül ki gépkocsink.