Néha nem árt bekukkantani autónk alá!

Egy-egy jól sikerült terepautózás után nem érhet véget úgy a nap, hogy ne nézzünk be járművünk alá. De nemcsak túrázóknak ajánlott.

A sokszor úttalan utakon megfuttatott gépek aljára érdekes dolgok kerülhetnek. A több kilónyi sár, agyag csak egy része a túra maradékának. 

Bizony rengeteg alkalommal tapasztaljuk, hogy beakadt faágak tesznek kárt az alvázban és a gépkocsi alján lévő alkatrészekben. 

Gyakori jelenség a gumiharang sérülése melyet, ha időben nem veszünk észre, komoly problémát tud okozni a járműben. A gumiharang, és a benne lévő zsír állapota/mennyisége határozza meg a féltengely állapotát is, éppen ezért ennek hibája miatt sérülékenyebb lesz az autó féltengelye, tetemes költségeket okozhat a későbbi cseréje.

Mivel a féltengely az autó fontos erőátviteli alkatrésze – a kerekek forgásáért felel, a forgó mozgást továbbítja a kerékagynak – ennek meghibásodása esetén az autó mozgásképtelenné válhat.

A portól és egyéb szennyeződésektől védő gumiharang alkatrész ára sem csekély, azonban a szerelés díja, vagy az esetleges féltengely csere bizony igazán zsebbenyúlós történet.

Egy új gyári alkatrész ára félmillió forintnál kezdődik, így igazán érdemes a dagonyásabb, elhagyatott szakaszokat megjárt autónk vizsgálatára időt szánni.

Persze nemcsak a gumiharang okozta meghibásodás fordulhat elő, hiszen az alváz sérülése miatt elkezdődhet a korrózió. Az alvázat felfaló rozsda ugyan nem azonnal fejti ki ártalmas hatását, hanem csak évek múlva, de a nem megfelelő védelem miatt a gépkocsi alján lévő alkatrészek gyorsabban károsodhatnak, így még több kárt okozva a tulajdonosnak.

A Ford ennek fontosságát felismerve az új típusú Ford Ranger korrózióvédelmét szélsőséges körülmények között is tesztelte, tovább erősítették az alváz védelmét és jelenleg a gyártó az új modellek alvázvédelmére 12 évig vállal garanciát.

A saras terep után nem szabad megfeledkeznünk az autó megtisztításáról sem. Keressünk olyan autómosót, ahol nem okoz gondot a sok szennyeződés és a Ranger méretei, valamint alvázmosást is hajlandóak elvégezni.

A karbantartott és megszépült Ford Ranger évekig fog kiszolgálni bennünket a legnehezebb terepeken is, vigyázzuk, óvjuk a járművet, így tudjuk majd kiélvezni a benne töltött pillanatokat.