Amit a legújabb Ford Ranger Stormtrak és Wolftrak limitált kiadásokról tudni érdemes

Az új Ford Ranger Stormtrak és Wolftrak modellek kimagasló felszereltségi szinttel és különleges funkciókkal bővítik a Magyarországon megvásárolható pick-upok választékát.

A Ford Ranger pick-up család két új, speciális kiadású modellje 2021 végén került forgalomba a hazai márkakereskedőknél. A Stormtrak a csúcsminőségű Wildtrak modellre épül exkluzív színekkel és felszereltséggel, míg a Wolftrak egy masszív, közepes felszereltségű modell, melyet inkább a nehezebben járható terepeken történő használatra terveztek.

A Ford szavaival élve a Wolftrak „egy rettenthetetlen, robusztus pick-up, amelyet a szabadban dolgozó vásárlók igényeinek kielégítése céljából terveztek, és akik a kényelem feláldozása nélkül vágynak parancsoló terepteljesítményre”. Eközben a Stormtrak – ismét a Ford szavait idézve - „egy prémium teherautó, amely jellegzetes stílust és prémium jellemzőket kínál azoknak az ügyfeleknek, akik értékelik a kiemelkedő képességeket, valamint az aktív munkavégzés és életstílus igényeinek kielégítésére szolgáló nagyvonalú specifikációt.”.

A Wolftrak lényegében egy alap Ranger XLT, egyedi cső alakú rúddal a tehertartáshoz és a kiegészítők befogadásához; speciális szürke fényezés; matt-fekete hűtőrács; extra alsó burkolat; 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsák; és műanyag oldallépcsők, míg a Stormtrak lényegében a plüss, duplafülkés Wildtrak különleges vörös vagy szürke fényezéssel; vörös hűtőrács betétekkel, LED fényszórókkal, extra alsó burkolattal, fekete hátsó lökhárítóval, testmatricákkal, valamint térelválasztóval és elektromosan nyitható/zárható rakományfedéllel.

Ford Ranger Stormtrak

A Ford Ranger Stormtrak modellt ugyanazzal a 213 lóerős 2.0 EcoBlue ikerturbó-dízel motorral szerelték fel, mint a Ranger Wildtrak-et, és kizárólag a Ranger 10 fokozatú automata sebességváltójával rendelhető, ami tökéletes vontatóvá varázsolja.

Az összes Wildtrak ismertetőjegy mellett a Stormtrak exkluzív stíluselemekkel is kiegészül, beleértve az egyedi Rapid Red vörös festést (természetesen Sea Grey szürke, Frozen White fehér és Blue Lightning kék színben is elérhető), a vörös hűtőrács betétet, a LED-es fényszórókat és a full extrás karosszéria védelmet is.

stormtrak01

Hátul egy fényes fekete lökhárító található, míg a Ford „Sports Hoop” bukócső a raktérben helyezkedik el. A raktér szabványos műanyag bélést, térelválasztót és „Power Roller Shutter”-t is kapott. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a rakományfedél elektromosan nyitható és zárható, ahelyett, hogy a vászonpántokat kéne húzogatnunk, és ez a funkció rendkívül egyszerűen működtethető a pick-up távirányítóján elhelyezett, vagy a raktérben és a fülkében egyaránt megtalálható gombokkal.

Az elektromos ablakokhoz hasonló működési elvű becsípődésgátló érzékelők gondoskodnak arról, hogy semmi ne akadjon be a záró burkolatba. A Power Roller Shutter minden Stormtrak modell esetében alapfelszereltség, a Ranger Wildtrak modellek esetében pedig hamarosan opcióként is elérhető lesz. 

stormtrak02

Manuálisan is bekapcsolhatjuk a kisebb vagy nagyobb áttételű négykerék-hajtást, ez utóbbi nagyobb közúti stabilitást vagy terepképességet biztosít, cserébe extra hajtáslánc zajt kapunk és csökken a károsanyag kibocsátás (ami normál körülmények között kb. 30 mpg mértékű).

A Stormtrak akár 1000 kg hasznos teher szállítására is alkalmas, és akár 3500 kg-os fékezett utánfutót is vontathat. Ezt a rakományt pedig könnyű rögzíteni, köszönhetően a hevederek és kötelek számára biztosított számtalan rögzítési pontnak, beleértve az oldalfalak mentén futó okos sínen keresztül mozgathatóakat is.

A dupla hosszúságú vezetőfülke belsejében a Ford Focushoz hasonló teret találunk, jó fej- és lábtérrel a felnőttek számára. Exkluzív, Raptor bőrrel kárpitozott üléseinek és „technikai szövetének” köszönhetően a Stormtrak specifikációja szerint is rendkívül elegáns.

A műszerfalon látható a legtöbb változás a Wildtrak modellhez képest. A szoftver naprakész, intuitív, és minden elvárt funkcióval rendelkezik; míg a légkondi vaskos fizikai kezelőszervei valójában sokkal kevésbé hozzáférhető helyen vannak, az álló tájolású laptop méretű képernyő „alapvető követelménye” miatt.

A Stormtrak erős motorral, jól összeválogatott futóművel, masszív felépítménnyel, négy felnőtt befogadására alkalmas, szépen kialakított fülkével és egy opcionális Aeroklas előtetővel nagy csomagtartóvá alakítható raktérrel is rendelkezik. Érthető, hogy manapság miért üzemeltetik olyan sokan magánjárműként a pick-up teherautókat, és könnyen belátható, hogy többségük miért választja a Stormtrak-ot.

Ford Ranger Wolftrak

Az új Ford Ranger Wolftrak a középkategóriás XLT-alapjaira épül, és a 168 lóerős turbófeltöltős EcoBlue dízelmotorral rendelhető. Itt rendelkezésre áll 6 fokozatú kézi vagy 10 sebességes automata váltó is.

A választható négykerék-meghajtás ugyanaz, mint a többi Ranger esetében, bár a Wolftrak elektronikus differenciálzárral van felszerelve a hátsó részen, és terepgumikkal is rendelkezik az extra terepen való tapadás érdekében.

A Ford a Wolftrak modellt azoknak a vásárlóknak ajánlja, akiknek olyan munkajárműre van szükségük, amely durvább, keményebb terepekkel is megbirkózik, illetve az olyan magán-ügyfeleknek, akik olyan járművet keresnek, amely a világon bárhova elviszi őket. 

wolftrak01

A stílusváltozások közé tartozik a Conquer Grey vagy Sea Grey szürke festés, a matt fekete hűtőrács és a fekete könnyűfém keréktárcsák, valamint természetesen a szürke Wolftrak jelvények is.

A műszerfal-kárpit belül matt fekete, a padlólemez felett pedig olyan padlószőnyeg található, amely mindenféle időjárási helyzetben használható, ezáltal is fokozza a jármű „nagy teherbírású” karakterét. A modell funkcionális készlete alapfelszereltségként kínálja az ágybetétet, az öntött oldallépcsőket és a karosszéria alatti védelmet, míg a fülke mögé egy cső alakú sportléc is került. A Ford opcionális csomagtérburkolatot vagy teljes tetőt is kínál a mattfekete burkolathoz, hogy ez is illeszkedjen a Wolftrak dizájnhoz. 

wolftrak02

Bónuszként megkapjuk még a Ford teljes Sync 3 információs és szórakoztató rendszerét is 8,0 hüvelykes érintőképernyővel és beépített műholdvevővel.

A Wolftrak modellek májusi beérkezéssel már bruttó 14,6 millió forintért elérhetőek a https://www.autocentrumszabo.hu/onlineauto újautó-webáruházban. A Stormtrak modellek némileg drágábbak, bruttó 18,1 millió forintért rendelhetőek, Sea Grey szürke színben már akár májusban, Rapid Red vörös színben azonban csak augusztusban várható a szállításuk az Autócentrum Szabó Csoport kínálatában.

 

Rucz Lajos – fordforum.hu 

2022.04.11.