Autófólia

Sokak számára az autófólia nem jelent mást, mint a sötétített üvegezés. Pedig az autófóliázásnak több fajtáját kell megkülönböztetnünk. Cikkünkben az autóüveg fóliázás rejtelmeibe vezetjük be az olvasót.

Az ablakokon alkalmazott üvegfóliákról mindenkinek elsősorban a sötétített üveges, a belső utastérbe beláthatatlan maffiavezéreket szállító autók jutnak eszükbe. Pedig az üvegfóliázás nem feltétlenül arról szól, hogy kizárjuk a kíváncsi tekinteteket a gépkocsiból, hanem egyéb, praktikus miértjei is vannak használatának. 

A törvényi szabályozásoknak megfelelő autófólia használata egyébként is szinte kizárja a teljes lesötétítést, hiszen 26/2016 (VII.22.) NFM rendelet szerint a fóliázott első oldalsó ablakok és az első szélvédő fényáteresztése 70% kell legyen. A hátsó üvegfelületek és a szélvédő felső csíkjában (egészen a napellenző vonaláig) ugyan használhatunk tetszés szerinti sötét fóliát – abban az esetben, ha van mindkét oldalon visszapillantó tükör -, de valljuk be, ez azért messze van a teljes beláthatatlan belső tértől.

A gépkocsikra felvitt fóliának minden esetben műbizonylattal és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott Af engedéllyel kell rendelkeznie. Az engedély számát fel is kell tüntetni a fólián, egyes cégek az üveg és a fólia közé helyezik ezt egy matricás eljárással. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a már alapesetben színezett ablaküvegre csak olyan fólia helyezhető, amellyel együtt is megmarad a 70%-os fényáteresztő képesség.

Miért hasznos az autó ablakainak fóliázása?

Gépkocsink biztonsága és a bent ülők hő-védelme miatt célszerű fóliázást alkalmazni az autó üvegein. Akinek már törték fel egyszer is a gépkocsiját a bent lévő tárgyak miatt, az biztosan megfogadta, hogy ha ugyan meggátolni nem tudja, de meg fogja nehezíteni a bűnözők dolgát ezzel a módszerrel.

A hazánkban legelterjedtebb autóüveg fólia márkák az alábbiak:

  • SkyFol – csúcstechnológiás márka, melynek többféle erősségű hő-védelmű, infravörös sugárzás gátló és beláthatóságot csökkentő termékei kedveltek a hazai piacon.
  • Llumar – az UV sugárzás, az irritáló fény szűrésére alkalmas fóliákat is gyártanak, kerámia alapú üveg fóliáik szinte láthatatlanok.
  • 3M – a ragasztók világában elismert márka az autófóliák között is kiemelkedő, hibrid (színezett és fémezett) fóliáik dekoratívak és tökéletes hő visszaverő képességűek.
  • Suntek – szintén csúcsminőségű amerikai termékek, melyek szilánk- és betörésvédelmi tulajdonságokkal, infra- és UV-szűréssel is rendelkeznek.

A fólia felszereléséhez érdemes szakember segítségét igénybe venni, ha nem szeretnénk, hogy kisebb-nagyobb léghólyagokon keresztül kelljen kinézni az ablakon. Az autó fóliák vízbázisú ragasztóval rendelkeznek, felrakásuk is vizes eljárással történik. Ezért száradási időre van szükség a végleges forma elnyeréséhez. Ez időjárás függő, melegben 1-2 nap, hűvösebb időben akár egy hét is lehet. A száradás idején mellőzzük az ablakok le-fel mozgatását.

A fólia leszedése elsőre könnyűnek tűnhet, hiszen körömmel megkapargatva az anyagot, akár egy rántással is letéphető, azonban általában a ragasztó az üvegen marad, úgyhogy azzal eltölthetünk egy kis időt, míg leoldjuk. Inkább bízzuk ezt is szakemberre, aki a fólia mennyiségétől függően 1-2 óra alatt szakszerűen eltávolítja azt.