Gumiabroncsok titkos jelzései

Mint az a korábbi cikkünkben ígértünk, most veletek együtt megfejtjük a gumikon található titkos jelzéseket. Ezzel talán sikerül mindenki számára hasznos tudást átadnunk, így megkönnyítve a gumiabroncs választását. Nem megfelelő gumi méret használata esetén előfordulhat, hogy nem tudjuk felszerelni az autónk kerekeire azt. Esetleg a túl széles abroncs hozzáérhet a karosszériához, de akár megváltozhat gépkocsink menettulajdonsága is. 

Amikor beüti valaki az internetes keresőbe, hogy „Ford Ranger gumi”, rengeteg kereskedőt fog találni, akiknek weboldalaink tucatszám árulják a gumiabroncsokat. Mindenhol az alábbiakhoz hasonló megjelölésekkel fogtok találkozni: 235/75R15 109T XL. Azoknak, akik rutinos autósok biztos sokat mondanak ezek a jelzések, de néhányunk számára bizony mintha kínai írásjelek volnának. Nézzük csak melyik szám, mit jelent:

Az első három szám jelentése (példánkban 235) a futófelület szélességét mm-ben határozza meg. Minél nagyobb ez az érték, annál szélesebb a gumi. A perjel után található számjegyek az oldalfal magassága a futófelület százalékos arányában (tehát jelen esetben a 235-nek a 75%.a, azaz 206,25mm). Minél kisebb ez a szám, a gumi annál alacsonyabb, „laposabb”.

A következő a sorban a betűjelzés, amely a gumiabroncs szerkezetére utaló R betű, azaz radiál gumi. Napjainkban ez a típus az elterjedt, de további változata is kapható a boltokban, ZR jelöléssel. Ezt a fajta gumit nagy teljesítményű, alacsony profilú, sportos abroncsként ismerjük, pontos jelentése: 240 km/h felett.

A betűjelzés utáni számok a keréktárcsa átmérőjéről nyújtanak tájékoztatást col-ban. Ez fontos információ, hiszen ebből derül ki, hogy az autónk keréktárcsájához igazodni fog-e a gumi.

A zárójelben lévő további adatok a terhelési és a sebességi index. A fenti példánkban lévő 109-es LI (terhelési index) alapján megállapítható, hogy 1030 kg-ig terhelhető egy darab gumiabroncs. Az itt lévő számok kódok, melyeket egy táblázat adatai alapján tudunk átalakítani kilogrammá.

A sebesség index szintén csak kiegészítő táblázat segítségével értelmezhető. Esetünkben a T 190 km/h végsebességet jelöl, azaz ennyi az ajánlott maximális sebesség ezzel a gumitípussal.

Az utolsó XL jelzés az Extra Load rövidítése, mely erősített kivitelű (extra terhelést bíró) gumiabroncsot jelez.

A gumiabroncsokon még további jelzések találhatóak, melyek közül kiemelnénk a DOT-számot, mely megmutatja mikor gyártották le a gumit. Ezt az értéket a gumi egyik oldalfalán találhatjuk meg. A három számjegyűek esetében az első két számjegy a gyártás hetét, utolsó számjegye a gyártás évszámának végét jelöli. Pl. 345 – 1995 34. hetében készült a gumi.

A négy számjegyűek esetében már a 2000 évek után gyártott gumit jelöli. Ebben az esetben az első kettő a hetet, míg a második kettő az évet mutatja meg.

A sok jelzés és információ tengerben érdemes szakember segítségét kérnünk gumiabroncs vásárlás előtt, de persze jó ha tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, mire figyeljünk végleges döntésünket megelőzően.