Ford Performance és a 2025-ös Dakar rally: új fejezet a motorsportban

A Ford Performance bejelentette, hogy a 2025-ös Dakar rallyra egy különleges versenyautóval, a Ford Raptorral neveznek be. A rally versenyzői között olyan off-road legendák is szerepelnek, mint Carlos Sainz Sr. és Nani Roma. Ez a hír nemcsak a terep-rally rajongóit hozza lázba, hanem az egész motorsport világ figyelmét is felkelti. 

Mi sem maradhattunk ki a sorból, hogy összefoglaljuk a rally legfontosabb részleteit, hátha meghozzuk a kedvedet egy off-road élményhez! 

A Ford Raptor bemutatása

A Ford Raptor a terep-rally ikonikus járműve, amely már számos kihívással szembenézett és mindig kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A 2025-ös modell azonban egy teljesen új szintet képvisel, hiszen a legújabb technológiákkal és fejlesztésekkel készült, hogy a világ egyik legkeményebb versenyén,-a Dakar Rallyn-, a lehető legjobb eredményt érje el. A Ford Performance mérnökei már megkezdték az aktív tesztelést, és az első eredmények alapján a jármű ígéretesen teljesít.

A versenyzők: Carlos Sainz Sr. és Nani Roma

Carlos Sainz Sr.
Carlos Sainz Sr. neve egyet jelent a Dakar Rally sikereivel. Az ötödik Dakar-győzelmére törekvő spanyol versenyző visszatérése a Fordhoz nemcsak nosztalgikus értékkel bír, hanem komoly szakmai előnyt is jelent a csapat számára. Sainz kapcsolata a Forddal közel negyven éve kezdődött, és a versenyző számára mindig különleges jelentőséggel bírt. 

„Nagyon izgatott vagyok az új Dakar-rally projekt miatt, negyedszerre dolgozhatok újra a Forddal, és visszatérhetek az M-Sporthoz. A Forddal való kapcsolatom egészen '87-ig nyúlik vissza, és büszke vagyok erre az együttműködésre.” – mondta Sainz.

Nani Roma
Nani Roma, a kétszeres Dakar-győztes, szintén nagy tapasztalattal és sikerrel büszkélkedhet a terep-rally világában. A 2024-es évben a Ford M-Sport T1+ Rangerrel már bizonyította tehetségét és elkötelezettségét, és most a Ford Raptorral folytatja ezt a hagyományt. 

„Nagy öröm, hogy részt vehetek ebben a hatalmas projektben, ráadásul egy olyan ikonikus motorsport márkával, mint a Ford! Nagyon boldog vagyok, hogy szuper elhivatott és tehetséges mérnökök, szerelők és a csapat többi tagja vesz körül minket.” – nyilatkozta Roma.

A Ford Performance és az M-Sport együttműködése

A Ford Performance és az M-Sport közötti együttműködés nem új keletű, de minden bizonnyal új szintre lépett a 2025-ös Dakar Rallyval kapcsolatos projekttel. 

Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója kiemelte a terep-rally versenyek iránti elkötelezettségüket és a csapat összetartását. 

„A terep-rally-versenyzéssel kapcsolatos ambícióink mértéke páratlan a Ford közelmúltbeli történetében. A Ford Raptor már most ígéretes jeleket mutat a tesztek során, és az, hogy a világ két legjobb versenyzője velünk van a versenyen, bizakodással tölt el bennünket a további fejlesztésekkel kapcsolatban.”

Matthew Wilson, az M-Sport igazgatója és a Dakar-csapat vezetője, szintén optimista a jövővel kapcsolatban. 

„Szuper, hogy Nani-t újra a csapatban üdvözölhetjük, miután idén a Ranger T1+-ban nagyszerűen szerepelt a Dakaron. Carlos a sportágunk legendája és az egyik legsikeresebb versenyző a terep-rally versenyzés minden formátumában. Az a döntése, hogy annyi év után visszatér a Fordhoz és az M-Sporthoz, hatalmas lökést ad a csapatnak.”

A Ford Raptor és a 2025-ös Dakar rally előkészületei

Az előkészületek már javában zajlanak, és a csapat folyamatosan teszteli a Ford Raptort, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el a versenyen. Az aktív tesztelés során a mérnökök és a versenyzők szorosan együttműködnek, hogy minden apró részletet tökéletesre csiszoljanak. A cél nemcsak a részvétel, hanem a győzelem is.

Köztudott, hogy a Ford Raptor fejlesztésének egyik kulcseleme a megbízhatóság és a teljesítmény. A járművet úgy tervezték, hogy a legkeményebb terepviszonyok között is helytálljon, és a legnagyobb kihívásokkal is megbirkózzon. Az új technológiák és innovációk bevezetése mellett a csapat a tapasztalatokra és a versenyzők visszajelzéseire is nagy hangsúlyt fektet.

A jövő: a Ford és a terep-rally kapcsolata

A 2025-ös Dakar rally nemcsak egy verseny a Ford számára, hanem egy fontos mérföldkő is a terep-rally világában. A Ford Performance elkötelezettsége és ambíciói egyértelműen mutatják, hogy a vállalat hosszú távon kíván jelen lenni és sikereket elérni a motorsport ezen ágában. A csapat és a versenyzők közötti szoros együttműködés, a folyamatos fejlesztések és a legújabb technológiák bevezetése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Ford Raptor sikeresen szerepeljen a Dakar Rallyn.

A verseny közeledtével a rajongók izgatottan várják, hogy lássák, mire képes a Ford Raptor és a legendás versenyzők. Az előkészületek során szerzett tapasztalatok és a tesztek eredményei alapján a csapat bízik abban, hogy sikeresen helytállnak majd a világ egyik legkeményebb versenyén.

A rally új generációja 

A 2025-ös Dakar Rally és a Ford Raptor nevezése egy új fejezetet nyit a Ford Performance és a terep-rally történetében. Carlos Sainz Sr. és Nani Roma személyében két tapasztalt és sikeres versenyző áll a csapat rendelkezésére, akiknek tudása és tapasztalata elengedhetetlen a sikerhez. A Ford és az M-Sport közötti együttműködés, valamint a legújabb technológiák és fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Ford Raptor a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a versenyen.

A rajongók izgatottan várják a 2025-ös Dakar Rallyt, és bíznak benne, hogy a Ford Raptor és legendás versenyzői sikeresen teljesítik a kihívást. Az elkövetkező hónapokban a csapat folytatja a tesztelést és a felkészülést, hogy minden apró részletet tökéletesre csiszoljanak, és készen álljanak a világ egyik legkeményebb versenyére.

Te is kedvet kaptál az igazi rally élményhez? Csatlakozz a Ford Ranger Klub-hoz! 

Éld át a Dakar Rally izgalmát velünk!

A Ranger Klubot 2008-ban alapítottuk, és ma már több mint 2500 taggal büszkélkedhetünk. Az alapításkor az volt a célunk, hogy összefogjuk a hazai Ranger tulajdonosokat, egy olyan klubba, ahol információkat, tapasztalatokat oszthatnak meg egymással kedvenc gépkocsi márkánkról. Bár kezdetben csak a hazai Ranger tulajdonosok számára hoztuk létre a klubot, ma már más márkájú pick-up tulajdonosokat is szeretettel várunk.

Tagjaink a mindennapi életben is számíthatnak egymásra, legyen szó szerelőről, technikai tanácsadásról, vagy akár kedvezményes vásárlási lehetőségekről, melyeket klubkártya-rendszerünk biztosít. 

Akár autószerelés, karosszéria javítás, gumiszerelés, vagy egyéb kiegészítők vásárlása érdekel, a Klubkártya használatával jelentős kedvezményekhez juthatsz partnereinknél. 

A Ranger Klub off-road vezetéstechnikai élményei igazi kalandokat ígérnek számodra, a gödi pályán, ha a terepjárók szerelmese vagy. 

Lepd meg magad egy off-road vezetéstechnikai élménnyel, fejleszd vezetési készségeidet és élvezd a közösség nyújtotta előnyöket! A Ranger Klub terepjárós vezetéstechnikai képzése egyedi igényekre szabott elméleti és gyakorlati oktatást kínál, amely nemcsak a terepjáró vezetés művészetét mutatja be, hanem egy egész közösséget is. Az off-road vezetéstechnikai tréning életre szóló tudást és élményeket nyújthat, így jó szívvel ajánljuk, ha meglepnéd magad vagy szeretteidet!

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy egy olyan élménnyel gazdagodj, amelyre büszkén emlékezhetsz életed során! Csatlakozz a Ranger Klubhoz, és légy részese egy olyan kalandnak, amely a rally-k varázsát hozza el számodra!