Hogy miért Pick up?

Eljátszottál a gondolattal, hogy beszerezz magadnak egy pick-up-ot? Mai cikkünkben megpróbáljuk mérlegelni az előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a döntés meghozatalában. 

Napjainkban a pick-up autók már nem azok a durva, zajos és csúnya munkaeszközök, melyeket csak ipari célokra használhatunk. Családbarát és kényelmes autókká váltak az idők során, melyek gyakorlatilag bármilyen minőségben használhatóak.

A belső kényelem, mint például az ülésfűtés és a légkondicionálás általánosan elterjedt a pick-upok körében, sok nagyban hasonlít a legkényelmesebb családi SUV-okhoz, azzal a különbséggel, hogy a pick-up-ban egy kiegészítő bónusz található, a hatalmas hátsó tárolóhely/plató.

Felmerülhet benned a gondolat, hogy egy több, mint két tonna súlyú pick-up autót horror lenne vezetni. Ebben azonban nagyot tévedsz. Sok esetben legalább olyan jó vezetni ezeket a járműveket, mint egy nagyobb terepjárót, amelyek szintén hasonló súllyal rendelkeznek.

Ezen tulajdonságok mellett a legtöbb pick-upban van elég hely egy teljes családnak,

és a csomagoknak, köszönhetően a széles, pakolható hátsó résznek.

Aztán ott van a vontatási képesség, amely modelltől függően akár 3500 kg is lehet. Végül a legtöbb esetben elég komoly terepjáró és gázló képessége is van az egyes modelleknek.

Mindent egybevetve, egy olyan piacon, amely minden ízlésnek és zsebnek megfelelő, kifinomult, stílusos autóhoz hasonló terepjárókkal van tele, nem meglepő, hogy a modern pick-upoknak minden eddiginél több bázist kellett lefedniük a versenyzéshez. Ez azt jelenti, hogy a pick-upok egyre vonzóbb alternatívát jelentenek azok számára, akiknek nagyméretű csomagokat kell magukkal cipelniük, vagy olyan kereskedők, akiknek szükségük van egy jó teherbíró és pakolható járműre a megélhetéshez.

Nagy teherbírású felfüggesztésének köszönhetően a legtöbb pick-up maximális teherbírása körülbelül egy tonna, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb súlyt képesek mozgatni, mint bármelyik SUV. Sík hátsó részük lehetővé teszi, hogy magas terheket is szállíthassanak.

A rakodótér méretét azonban a fülke mérete határozza meg - minél nagyobb a fülke és minél több utastér van, annál kisebb a hátsó csomagtér. Ugyan egy SUV nem kínálja ezt a lehetőséget, de a nagyobb modellek hét személy befogadására alkalmasak, és ha terhet kell szállítani, a hátsó ülések lehajthatók. Persze a pick upokra is vásárolhatunk zárható fedelet/platórolót, amely síkban illeszkedik a pick-up platójára, ezzel ez a probléma is orvosolható, de akár platódobozt is, mellyel kb. a duplájára növelhető a rakodótér.

A pick-up legfeljebb 3500 kg vontatási teljesítményével jóval nagyobb, mint a SUV esetében. A legnagyobb és legdrágább terepjárók tudnak közelítő értéket produkálni, de ha sűrűn kell utánfutót vontatnod, nagy súllyal, akkor inkább a pick-up-ot válaszd.

Ha egy munkaeszközre van szükséged az építőanyagok szállításához vagy a gépek vontatásához, a pick-up segítségével ezt is megteheted, és szükség esetén a durva talajon is bírja majd a terhelést ez az autó, hiszen négykerék-meghajtású és magas hasmagassággal rendelkezik.

Összehasonlításképpen, egy tipikus SUV sokkal kevésbé hasznos, bizonyos esetekben, bár lehet hogy nagyobb utaskényelemmel és akár nagyobb csomagtérrel rendelkezik, amely könnyebben meghosszabbítható az összecsukható ülésekkel, de kevésbé képes nehéz vagy piszkos terheket cipelni.

A pick-upok elsősorban funkcionális járművek.

Ahhoz, hogy ekkora súlyt bírjanak, kemény felfüggesztésre van szükségük, ami határozott menetet jelenthet, ha nincs hátul terhelés. Eközben erős, teherautó-szerű felépítésük kevésbé teszi őket manőverezhetővé.

A pick-up-ok választásakor vegyük figyelembe, hogy nem könnyített vázzal rendelkeznek, így egy balesetkor az ütközésnél sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy sérülés nélkül, vagy csak kisebb sérüléssel ússzuk meg az esetet, mint más autókban. A személyautókhoz képest magasabban van az ülés, így jobban belátható az út, elkerülhető egy esetleges baleset az útszakasz távolabbi belátása miatt. A pick-up-okat nem elsősorban a belvárosi autózáshoz tervezték, hiszen elég hosszú és robosztus járművek, viszont a terepen és egy hosszabb utazás során remek választásnak bizonyulnak.

A pick-up laprugós kivitelezése miatt nem lesz szükséges évente lengéscsillapítót cserélned, hiába mész árkon-bokron át az autóval. Ha jól bánsz a kocsiddal és folyamatosan karbantartod, off-road utakon való használat után mindenhol alaposan lemosod, akkor nem sűrűn fogsz szerelővel találkozni. 

Reméljük segítségedre lehettünk a választásban.