Lakókocsi vagy hotelszoba? Te melyiket választod?

Végre hozzánk is megérkezett a nyár, indul a nyaralási szezon. A vírushelyzet javulásával lehetőséget kaptunk az utazásra, így egyaránt felfedezhetjük a régi és új nyaralóhelyeket. A szálláshelyek választásakor a családok többsége a kényelmes szállodát, apartmant választja, de ...

a kalandosabb, szabadabb életformát kedvelők nem zárkóznak el a lakókocsi használatától. A kisebb méretű járművek 2-3 fő kényelmes elhelyezését tudják biztosítani, míg a nagyobb változatokban jól megfér ennél több ember is.

Miért válasszam a lakókocsit?

Biztosan felmerült a fenti kérdés már sokakban, hiszen a jól megérdemelt pihenésre inkább vágynak többen egy jól felszerelt, kellemesen bebútorozott hotelszobában, mint a lakóautó kisebb méretű helyiségeiben. Azt is elmondhatjuk, hogy a lakóautós utazás, nyaralás nem ajánlott mindenki számára. Manapság arra sem hivatkozhatunk, hogy olcsóbb formája lenne a szállásnak a lakóautó, mint a hotelszoba, hiszen a fenntartási, bérlési költségek, a kemping díja és az apróbb kiadások miatt, szinte még költségesebbnek is mondható, mint a hagyományos szállások zöme.

Ezzel szemben kijelenthetjük, hogy hatalmas szabadságot ad a lakókocsival utazók számára ez a fajta kikapcsolódás. Nem kell alkalmazkodni másokhoz, nincs megszabott menetrend, a kempingek zárt területén biztonságosan tudják élvezni a környezetet, és még a gyerkőcök is találnak maguknak elfoglaltságot. A hosszabb utazások esetében kényelmesen elfér minden holmink. Elfelejthetjük a nagy bőröndök cipelését, hiszen mindent bepakolhatunk a lakóautóba.

A lakókocsis utazáshoz nem elég egy vonóhorgot tenni a kocsira, kell, hogy legyen némi “kraft” is az autóban. A Ranger kiváló erre a célra! Azonban figyelni kell arra, hogy a vontatmánnyal együtt megnőtt hosszúságú autó vezetése eltér a megszokottól, érdemes a hosszabb út előtt egy kicsit “összeszokni”.

Mi kerül a lakókocsiba?

A lakókocsik alapfelszereltségén túl sokféle extrával is kiegészíthetőek, melyek nemcsak a még komfortosabb szállást biztosítják, hanem a vontatás során a vezetést is támogatják, vagy éppen a kempingben való tartózkodás idején adnak extra biztonságot. Nézzük ezeket részletesebben.

A lakókocsik gyári tartozékai közül lecserélhető többek között a támasztóláb, mely így még nagyobb súly megtartására képes. A vonórúd végére helyezett zsírmentes vonófej szintén kicserélhető, Ennek előnye, hogy a fejben fékpofa szerűen ölelik körbe az elemek a gömböt, ezáltal csökkentik az utánfutó bólintó, szitázó mozgását, illetve erősebb kormánymozdulatoknál nem kell attól tartanunk, hogy elkezd belengeni a kocsi.

Természetesen a belső kellemesebbé tételére is van lehetőség a széria tartozékok lecserélésével. A konyha berendezése nem nélkülözheti a hűtő, mikró és tűzhely berakását, ezek alap tárgyak, melyeket minőségibb, kisebb helyet foglaló darabokra cserélhetünk egy-egy régebbi lakókocsi esetén. A gyengébb felszereltségű modellek esetében is van lehetőség olyan extrákkal kiegészíteni a lakókocsit, melyeknek a költsége nem túl magas, mégis új funkciókat vehetünk igénybe, vagy minőségibb szolgáltatást kapunk. Ilyen például a nagyobb méretű víz- és szennyvíztartályok, a napellenzők és előtetők, stb.

Összességében elmondhatjuk, hogy a lakókocsival utazók számára a szabadság a legfontosabb, melynek érdekében a megszokottól eltérő szállásmódot is képesek tolerálni.