Hogyan készítsük fel az autónkat a nyárra?

Ha még nem tetted meg! Bármilyen hihetetlen, hamarosan betoppan a jó idő, amire érdemes az autókat is felkészíteni.

Ezt nem csak azért érdemes megtenni, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, ha hosszabb útra indulunk, hanem azért is, hogy növeljük az autónk élettartamát.

1) Az első és legfontosabb, amit valószínűleg minden autós - aki nem négy évszakos gumit használ - kórusban vág rá a kérdésre, hogy mit kell kicserélni a jó idő beálltával, az a gumi. Való igaz, érdemes parkolópályára tenni a téli gumikat és felhelyezni a nyáriakat - ez több szempontból is lényeges: az évszaknak megfelelő autógumi használatával kedvező irányba befolyásolhatjuk a jármű fogyasztását, növelhetjük az autó úttartását és a közlekedés biztonságát például hirtelen fékezést igénylő helyzetekben. Ha nem szakértőkre bízzuk a gumicserét, hanem mi fogunk neki, ne feledkezzünk meg a keréknyomás ellenőrzéséről!

2) Cseréljünk - vagy cseréltessünk - olajat és olajszűrőt! Nyáron, a nagy melegben az autó motorja is jobban felmelegszik, ezért a hűtőfolyadékot is mindenképpen ellenőrizni kell, akárcsak a fékfolyadékot!

3) A légszűrőt is érdemes újra cserélni! Az ajánlások szerint ezt mindenképpen tanácsos 20.000 kilométerenként megtenni, mert jelentősen befolyásolhatja az autó fogyasztását. Azoknak, akik érintettek az allergiában, az utastérben lévő filtereket is ajánlott újra cserélni, az autó belseje ugyanis sokkal szennyezettebb lehet allergénekkel a külső levegőnél, ha nem cserélik rendszeresen a pollenszűrőt!

4) Az ablaktörlőket is érdemes újra cserélni a nyár beálltával - ha jó minőségű, úgynevezett négy évszakos ablaktörlő gumikat választunk, egy évre letudhatjuk ezt a műveletet, és sokat tehetünk a jobb látási viszonyokért. A nagy nyári esőzésekben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ablaktörlőt használunk - az elöregedett darabok bizony nagyságrendekkel veszélyesebbé tehetik a közlekedést! Sokat segíthet az is, ha a szélvédőt vízlepergető bevonattal kezeljük!

5) Mindenképpen ellenőrizzük a pótkerék állapotát, nehogy akkor szembesüljünk kellemetlen meglepetésekkel, amikor szükség lenne a használatára! Legyünk különösen körültekintőek, ha a pótkereket az autón kívülre rögzítettük, ilyenkor ugyanis nagyobb eséllyel károsodhat.

6) Az akkumulátorról sem szabadna megfeledkezni, mivel annak meghibásodása is beárnyékolhatja a nyár örömeit. Ellenőrizzük, hogy stabilan a helyén van-e, és távolítsuk el róla a tél nyomait: ha megszabadítjuk a korróziótól és az oxidációtól, meghosszabbíthatjuk az élettartamát! A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk indítókábel, hogy szükség esetén kihúzzon a bajból - vagy mi segíthessünk másoknak, ha cserben hagyta őket az autójuk!

7) Tavaszi nagytakarítást nem csak az otthonunkban érdemes végezni, hanem az autóban is - a legjobb, ha kívül-belül kitakarítjuk a járművet, hiszen a tiszta és jó illatú autóban sokkal élvezetesebb az utazás és a vezetés!

+1) A szó szoros értelmében véve életmentő lehet, ha beszerzünk egy jó minőségű napszemüveget, ami mind a városi vezetésnél, mind a hosszabb utakon jó szolgálatot tehet. Nem csak a szemünket védi meg a köztudottan káros UV-sugárzástól, hanem a látási viszonyokat is utolérhetetlenül javítja!